El control del foc va ser el principal repte de espècie humana; el foc orientat, fragmentat, encapsulat, el foc domesticat, en una paraula la llum va ser origen de la tecnologia i de la cultura. És per això que hi veiem una vinculació directe amb els horts, que són l’expressió més genuïna del cultiu de la terra, del control de la natura per extreure’n aliments.
LLUÈRNIA demana cada any a un artista que actuí com a hortolà i que disseny una instal·lació de llum inspirada en els horts, en la seva geometria regular, en les hortalisses, en el reg, en el cultiu, en la cultura, és a dir que meni un autèntic hort de la llum.
Clara Riera Escalona, Hortolana 2016, ha preparat un hort ben especial. En la seves paraules:
“Posar-se SOTA UNA COL per trobar el color, l’ordre vegetal, un ritme cromàtic que neix de la terra mateixa.Travessar un hort. Descobrir nous punts de vista sobre una regularitat formalitzada, cultivada des de la lògica del conreu. A l’hort la racionalitat s’imposa, estricta, amb poc marge al gest improvisat, que respon només a la pura utilitat.”El nostre HORT el veus mentre t’hi acostes venint del FIRAL, el vius pujant al sostre del TORIN i el passeges mirant cap a SANT ESTEVE”
Hortolans de les diferents edicions:
Xavier Bayona Camó, Lluèrnia 2012
Lola Solanilla Ruiz, Lluèrnia 2013
Maria Güell Ordis, Lluèrnia 2014
Jordi Hidalgo Tané, Lluèrnia 2015