Aranya

Aranya

L’estroboscopi és un instrument inventat pel matemàtic i inventor austríac Simon von Stampfer cap al 1829, que permet visualitzar un objecte que està girant com si estigués immòbil o girant molt lentament.
En essència, un estroboscopi està dotat d’una lluminària, normalment del tipus de descàrrega gasosa de xenó, similar a les emprades en els flaixos de fotografia, amb la diferència que, en lloc d’una espurna, n’emet una sèrie de consecutives i amb una
freqüència regulable.
Si tenim un objecte que està girant a N revolucions per minut i regulem la freqüència de l’estroboscopia N centelleigs per minut i el fem servir per il·luminar l’objecte giratori, aquest, en ser il·luminat sempre en la mateixa posició, apareixerà a la vista com immòbil.
Si la freqüència dels centelleigs no coincideix exactament amb la de gir però s’hi aproxima molt, veurem l’objecte moure’s lentament, endavant o enrere segons si la freqüència de flaix de l’estroboscopi és, respectivament, inferior o superior a la de gir.
Una elegant làmpada d’aranya de grans dimensions s’ha instal·lat al pati de l´Hospici. Els milers de vidres que la componen són
gotes d´aigua congelades per efecte de la llum estroboscòpica.

Detalls del projecte

Leave a Reply